Γιατί ο Ναρκισσιστής μας Διάλεξε?

Το γιατί το άτομο με ΝΔΠ μας διάλεξε αποτελεί ένα πολύ λογικό ερώτημα. Γιατί από όλους τους γύρω μας, εμείς επιλεχθήκαμε για να κακοποιηθούμε ενώ δώσαμε ότι καλύτερο είχαμε στην «σχέση»; Η πραγματικότητα είναι πως ο ναρκισσιστής παρά το ότι παρουσιάζεται ότι είναι αδιάφορος και σκληρός προς εμάς, μας χρειάζεται σε υπερβολικό βαθμό για να του παρέχουμε την λεγόμενη «ναρκισσιστική προμήθεια (narcissistic supply)» όπως έχει καθιερωθεί ο όρος στην ψυχολογία. Ο όρος αυτός (ΝΠ εφεξής) είναι ζωτικής σημασίας για τον ναρκισσιστή και είναι ο λόγος που λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο χωρίς μέτρα και όρια προκειμένου να την αποκτήσει. Στην Ψυχαναλυτική θεωρία η ΝΠ είναι η υπερβολική ανάγκη για προσοχή και θαυμασμό από συνεξαρτώμενα άτομα. Περισσότερα για το πως λειτουργεί η ΝΠ και από που αντλείται θα αναφερθούν στο άρθρο «Πως δημιουργήθηκε ο Ναρκισσιστής». Γενικότερα, εφόσον ο ναρκισσιστής δεν αποκτά την ΝΠ μπορεί να φτάσει στα άκρα προκειμένου να το πετύχει και να βιώνει πολύ αρνητικά συναισθήματα έως τότε.

Ο Ναρκισσιστής χρειάζεται να έχει σημαντικούς ανθρώπους γύρω του

Το άτομο με ΝΔΠ χρειάζεται γύρω του σημαντικούς άλλους προκειμένου να νιώθει ότι έχει αξία και να μην βιώνει εξαιρετικά αρνητικά συναισθήματα. Η ΝΔΠ είναι μια διαταραχή που δημιουργεί αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και ντροπής μεταξύ άλλων. Για να νιώσει καλά ο ναρκισσιστής θα πρέπει να έχει ανθρώπους γύρω του που τον τροφοδοτούν όμως θα πρέπει τα άτομα αυτά να παρέχουν αυτό που ο ναρκισσιστής χρειάζεται για να μπορούν να θεωρηθούν σημαντικά και κυρίως χρήσιμα για αυτόν. Λέγοντας σημαντικά όμως δεν εννοούμε σημαντικά όπως θα το εκλάμβανε ένας μέσος άνθρωπος αλλά σημαντικά για να χρησιμοποιηθούν από αυτόν με τον τρόπο που αυτός επιθυμεί. Δεν υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο, εκτίμηση, σεβασμός και τύψεις. Ο ναρκισσιστής ενδιαφέρεται λόγω της διαταραχής του να ικανοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν με τον μικρότερο δυνατό κόπο και με τα λιγότερα δυνατά ανταλλάγματα. Η σχέση μαζί του είναι σχέση συναλλαγής.

Για τον λόγο αυτόν ο ναρκισσιστής μας επιλέγει για να τον υπηρετήσουμε στις επιθυμίες του. Έχοντας την ψευδαίσθηση ότι δικαιούται ότι καλύτερο υπάρχει μας επιλέγει γιατί πληρούμε κάποια κριτήρια. Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια. Το υπόλοιπο μισό είναι ότι και εμείς επιλέξαμε τον ναρκισσιστή για λόγους που αφορούν εμάς και γιατί έχουμε κάποια χαρακτηριστικά που μας κάνουν να τον χρειαζόμαστε. Μετά από μια «σχέση» με έναν ναρκισσιστή, πολύ συχνά το θύμα αναρωτιέται πως ξεκίνησε, γιατί υπήρξε συναισθηματική σύνδεση, αν είχε αξία για τον ναρκισσιστή και προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη και αν έφταιξε κάπου. Μπορεί να νιώθει άσχημα με τον εαυτό του/της και έχει ενοχές για το πως επέτρεψε να πάνε τόσο άσχημα τα πράγματα. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Ίσως τελικά να ισχύει το αντίθετο.

Το άτομο που έπεσε θύμα του ναρκισσιστή δεν είναι ανίκανο σε κάποιο τομέα, ούτε στερείται αυτοσεβασμού και νοημοσύνης. Αντίθετα πληροί κάποια πολύ θετικά κριτήρια και για τον λόγο αυτόν επιλέχθηκε. Ο ναρκισσιστής δεν μας επιλέγει για τις αδυναμίες μας αλλά για τις δυνατότητες μας και συνήθως αποζητά μια πρόκληση για να επιβεβαιώσει το υπέρμετρο αλλά και πολύ εύθραυστο «εγώ» του. Ο σύντροφος του ναρκισσιστή πέρα από την πρόκληση της κατάκτησης παρουσιάζει μια θετική μίξη χαρακτηριστικών που τον κάνουν να φαίνεται δελεαστικός στα μάτια του.

Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να είναι τα εξής αλλά όχι τα μόνα.

Δύναμη χαρακτήρα

Το άτομο που επιλέχθηκε έχει δυνατό χαρακτήρα. Μπορεί να αντέξει συναισθηματική κακοποίηση σε μεγάλο βαθμό και για αρκετό διάστημα. Αυτά είναι σημαντικά χαρακτηριστικά γιατί όταν θα αρχίσει η κακοποίηση να γίνεται πιο εμφανής το άτομο δεν θα σηκωθεί να φύγει. Το πόση κακοποίηση μπορεί να δεχτεί το θύμα συνήθως καθορίζει και την διάρκεια της «σχέσης». Ο ναρκισσιστής θα συνεχίσει με αυξανόμενη ένταση να κακοποιεί, το θέμα είναι πόσο μπορεί το θύμα να αντέξει. Η κακοποίηση μπορεί να είναι και ψυχολογική και σωματική.

Νοημοσύνη

Το άτομο με ΝΔΠ είναι συχνά υψηλής νοημοσύνης και κοινωνικά πολύ ικανό. Αναζητούν «σύντροφο» να είναι ίσος ή ακόμα και καλύτερος. Επίσης αναζητούν άτομα που μπορούν να τους καλύψουν σε τομείς που υστερούν. Αναζητούν ικανούς και υπομονετικούς ακροατές να έχουν κατανόηση και να αλληλοεπιδρούν μαζί τους για τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες τους. Η εμφάνιση παίζει ρόλο και κάποιοι ναρκισσιστές επιλέγουν μονάχα πολύ εμφανίσιμους συντρόφους για να εμφανίζονται και οι ίδιοι ελκυστικοί.

Στοργικότητα

Τα άτομα με υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης αποτελούν πρωτεύων στόχο για τον ναρκισσιστή και αυτό γιατί όχι μόνο συγχωρούν αλλά μπορούν και να διαισθανθούν τον πόνο που βιώνει ο ναρκισσιστής. Πέραν της συμπεριφοράς του, ο ναρκισσιστής βιώνει πολλές δυσκολίες και πόνο: συχνά η ζωή του είναι ένας εφιάλτης. Σύντροφοι με ενσυναίσθηση δείχνουν κατανόηση και υπομονή για τις δυσκολίες αυτές και ανέχονται συχνά για περισσότερο χρονικό διάστημα κακοποιητικές συμπεριφορές και ασέβεια, σκεπτόμενοι ότι ο ναρκισσιστής θα αλλάξει ή θα τον σώσουν. Τίποτα από τα δύο όμως δεν θα συμβεί. Η θυματοποίηση του ναρκισσιστή βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε ανθρώπους με υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης γιατί συνήθως τα άτομα αυτά μπαίνουν σε διαδικασία να τους γιατρέψουν και να τους κάνουν να αισθανθούν καλύτερα, αμελώντας τις δικές τους ανάγκες και βάζοντας τους εαυτούς τους κάτω από τις ανάγκες του ναρκισσιστή.

Αξιοπιστία

Το θύμα είναι αξιόπιστο, τηρεί τον λόγο του και αφιερώνεται σε αυτόν, όπως αφιερώνεται και στις σχέσεις του. Ως ένα άτομο που έχει μάθει να ευχαριστεί, έχει δυσκολία στο να πει «όχι» μιας και οι ανάγκες των γύρω του πάνε μπροστά από τις δικές του. Οι ιδιότητες αυτές είναι θετικές εφόσον ο περίγυρος μας είναι υγιείς αλλά στην περίπτωση του ναρκισσιστή θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης: ο τέλειος σύντροφος για τον ναρκισσιστή είναι ένα άτομο τελειομανές που δεν αφήνει δουλειές στην μέση και μπορεί να σηκώσει σοβαρό φορτίο με κάθε έννοια.

Ανάγκη για αποδοχή

Ένα άτομο που αναζητά την αποδοχή σε τρίτους παρουσιάζει έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης πιθανόν. Αυτό είναι η αχίλλειος πτέρνα του και το θέτει σε κατάσταση αδυναμίας στην τοξική δυναμική της «σχέσης» με τον ναρκισσιστή. Ο ναρκισσιστής θα το χρησιμοποιήσει αυτό προκειμένου να εγκλωβίσει το θύμα στον κύκλο κακοποίησης, θα αποσύρει το ενδιαφέρον και θα το επαναφέρει κατά κόρον με σκοπό το θύμα να παραμείνει στον κύκλο. Η αγάπη που μπορεί να αισθάνεται το θύμα δεν είναι παρά ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να πετύχει ο ναρκισσιστής τον σκοπό του και ακόμα και αν λέει ότι μας αγαπάει δεν είναι αληθινό.

Συμπέρασμα

Ως συμπέρασμα, οι ιδιότητες αυτές του ατόμου που ενεπλάκη σε σχέση με ναρκισσιστή σίγουρα δεν είναι αρνητικές αλλά αντίθετα είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Εφόσον το θύμα αποφασίσει να αποχωρήσει από τον κύκλο της κακοποίησης τα χαρακτηριστικά αυτά είναι που θα το βοηθήσουν να ορθοποδήσει και να δημιουργήσει ξανά υγιείς σχέσεις. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον ναρκισσιστή όπως δεν μπορεί και ο ίδιος να βοηθήσει τον εαυτό του, μπορούμε μονάχα να αποφασίσουμε για τον εαυτό μας, να μην ξεχνάμε τα θετικά μας χαρακτηριστικά και πως αυτά που έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης είναι αυτά που είναι οι αρετές μας. Μένει μονάχα να αξιοποιηθούν με τον κατάλληλο άνθρωπο.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφτείτε: https://meandtheothers.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
Scroll to Top