Ο ναρκισσισμός και η ψυχοπάθεια είναι δύο διαταραχές προσωπικότητας που συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά ή συγχέονται η μία με την άλλη. Ωστόσο, είναι διακριτές διαταραχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά, γνωρίσματα και συμπεριφορές. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ του ναρκισσισμού και της ψυχοπάθειας, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού τους, των διαγνωστικών κριτηρίων, των συμπτωμάτων, των αιτιών και των επιλογών θεραπείας.
Πίνακας περιεχομένων
Ορισμος Ναρκισσισμου και Ψυχοπαθειας
Ναρκισσισμός
Ο ναρκισσισμός είναι μια διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση μεγαλοπρέπειας, έλλειψη ενσυναίσθησης και ανάγκη για θαυμασμό. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD) έχουν μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού τους, πιστεύουν ότι είναι ιδιαίτερα και μοναδικά και απαιτούν συνεχή προσοχή και θαυμασμό από τους άλλους. Συχνά εκμεταλλεύονται τους άλλους για να πετύχουν τους δικούς τους στόχους, δεν έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους και έχουν μια αίσθηση δικαιώματος.
Διαβάστε επίσης: Ναρκισσιστική Διαταραχή της Προσωπικότητας
Ψυχοπάθεια
Η ψυχοπάθεια, επίσης γνωστή ως κοινωνιοπάθεια ή αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, είναι μια διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενσυναίσθησης, αδιαφορία για τα συναισθήματα και τα δικαιώματα των άλλων και μια τάση για παρορμητική και αντικοινωνική συμπεριφορά. Τα άτομα με ψυχοπάθεια παρουσιάζουν ένα μοτίβο εξαπάτησης, χειραγώγησης και παρορμητικότητας και έχουν μια επιφανειακή γοητεία που τους επιτρέπει να χειραγωγούν τους άλλους για προσωπικό όφελος.
Διαγνωστικα κριτηρια
Διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας
Τα διαγνωστικά κριτήρια για το NPD, όπως περιγράφονται στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), περιλαμβάνουν ένα διάχυτο μοτίβο μεγαλοπρέπειας, την ανάγκη για θαυμασμό και την έλλειψη ενσυναίσθησης, όπως υποδεικνύεται από τουλάχιστον πέντε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Μια μεγαλειώδης αίσθηση αυτο-σημασίας
- Απασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, λαμπρότητας, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης
- Η πεποίθηση ότι κάποιος είναι ξεχωριστός και μοναδικός και μπορεί να γίνει κατανοητός μόνο από ή να συνδεθεί με άλλα άτομα ή ιδρύματα ειδικών ή υψηλού επιπέδου
- Ανάγκη για υπερβολικό θαυμασμό
- Αίσθηση δικαιώματος
- Διαπροσωπική εκμεταλλευτική συμπεριφορά
- Έλλειψη ενσυναίσθησης
- Ο φθόνος των άλλων ή η πεποίθηση ότι οι άλλοι τους ζηλεύουν
- Αλαζονικές ή υπεροπτικές συμπεριφορές ή συμπεριφορές
Ψυχοπάθεια
Τα διαγνωστικά κριτήρια για την ψυχοπάθεια, όπως περιγράφονται στο DSM-5, περιλαμβάνουν ένα διάχυτο μοτίβο περιφρόνησης και παραβίασης των δικαιωμάτων των άλλων, όπως υποδεικνύεται από τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Αποτυχία συμμόρφωσης με τους κοινωνικούς κανόνες όσον αφορά τις νόμιμες συμπεριφορές, όπως υποδεικνύεται από επανειλημμένες πράξεις που αποτελούν λόγο σύλληψης
- Δόλος, όπως υποδεικνύεται από επαναλαμβανόμενα ψέματα, χρήση ψευδωνύμων ή εξαπάτηση άλλων για προσωπικό κέρδος ή ευχαρίστηση
- Παρορμητικότητα ή αποτυχία να προγραμματίσετε το μέλλον
- Ευερεθιστότητα και επιθετικότητα, όπως υποδεικνύεται από επαναλαμβανόμενες σωματικές διαμάχες ή επιθέσεις
- Αλόγιστη αδιαφορία για την ασφάλεια του εαυτού ή των άλλων
- Συνεχής ανευθυνότητα, όπως υποδηλώνεται από την επαναλαμβανόμενη αποτυχία διατήρησης συνεπούς εργασιακής συμπεριφοράς ή τήρησης οικονομικών υποχρεώσεων
- Έλλειψη τύψεων, όπως υποδεικνύεται από το να είσαι αδιάφορος ή να εκλογικεύεσαι ότι έχεις πληγώσει, κακομεταχειριστεί ή κλέψει από άλλον
Συμπτωματα
Ναρκισσισμός
Τα άτομα με ναρκισσισμό εμφανίζουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Μια μεγαλειώδης αίσθηση αυτο-σημασίας
- Φαντασίες απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης και λαμπρότητας
- Μια πεποίθηση ότι είναι ξεχωριστοί και μοναδικοί
- Ανάγκη για θαυμασμό και προσοχή
- Εκμετάλλευση άλλων για την επίτευξη των δικών τους στόχων
- Έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους
- Αίσθηση δικαιώματος
- Ο φθόνος των άλλων ή η πεποίθηση ότι οι άλλοι τους ζηλεύουν
- Αλαζονικές και υπεροπτικές συμπεριφορές ή συμπεριφορές
Ψυχοπάθεια
Τα άτομα με ψυχοπάθεια εμφανίζουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Έλλειψη ενσυναίσθησης και τύψεις για τις πράξεις τους
- Επιφανειακή γοητεία και χειριστική συμπεριφορά
- Δόλος και παθολογικό ψέμα
- Παρορμητικότητα και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά
- Επιθετικότητα και ευερεθιστότητα
- Έλλειψη ευθύνης και περιφρόνηση κανόνων και κοινωνικών κανόνων
- Έλλειψη ενδιαφέροντος για την προσωπική ασφάλεια ή την ασφάλεια των άλλων
- Κακή συμπεριφορά ελέγχου
Αιτιες
Ναρκισσισμός
Τα αίτια της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας δεν είναι καλά κατανοητά, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών παραγόντων μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, όπως η παραμέληση ή ο υπερβολικός έπαινος, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό διαταραχών προσωπικότητας ή έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης και επικύρωσης.
Ψυχοπάθεια
Τα αίτια της ψυχοπάθειας δεν είναι επίσης πλήρως κατανοητά, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών και νευροβιολογικών παραγόντων μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή της. Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, όπως η κακοποίηση ή η παραμέληση, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών. Νευροβιολογικές ανωμαλίες, όπως η μειωμένη δραστηριότητα της αμυγδαλής και η δυσλειτουργία του μετωπιαίου λοβού, μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη ψυχοπάθειας.
Θεραπεια
Διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας
Η θεραπεία για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας συνήθως περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, όπως γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, ψυχοδυναμική θεραπεία ή ομαδική θεραπεία. Ο στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει τα άτομα με NPD να αναπτύξουν πιο ρεαλιστικές αντιλήψεις για τον εαυτό τους, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους άλλους και να μειώσουν τα συμπτώματα της μεγαλοπρέπειας, του δικαιώματος και της έλλειψης ενσυναίσθησης. Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία συνυπάρχουσες καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.
Ψυχοπάθεια
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψυχοπάθεια και η θεραπεία είναι συχνά αναποτελεσματική. Ωστόσο, ορισμένες μορφές ψυχοθεραπείας, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ψυχοπάθεια, όπως η παρορμητικότητα και η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία συνυπάρχουσες καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.
Διαφορες μεταξυ Ναρκισσισμου και Ψυχοπαθειας
Ο ναρκισσισμός και η ψυχοπάθεια διαφέρουν με τους ακόλουθους τρόπους:
- Ο ναρκισσισμός χαρακτηρίζεται από μια μεγαλειώδη αίσθηση αυτο-σημασίας, ενώ η ψυχοπάθεια χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενσυναίσθησης και περιφρόνηση των συναισθημάτων και των δικαιωμάτων των άλλων.
- Οι ναρκισσιστές έχουν ανάγκη για θαυμασμό και προσοχή, ενώ οι ψυχοπαθείς έχουν μια επιφανειακή γοητεία που τους επιτρέπει να χειραγωγούν τους άλλους για προσωπικό όφελος.
- Οι ναρκισσιστές μπορεί να εκμεταλλεύονται τους άλλους για να πετύχουν τους δικούς τους στόχους, ενώ οι ψυχοπαθείς επιδίδονται σε δόλια και χειραγωγική συμπεριφορά.
- Οι ναρκισσιστές μπορεί να βιώνουν φθόνο για τους άλλους, ενώ οι ψυχοπαθείς εκδηλώνουν έλλειψη ενδιαφέροντος για τους άλλους ή τη δική τους ασφάλεια.
Ομοιοτητες μεταξύ Ναρκισσισμου και Ψυχοπαθειας
Ο ναρκισσισμός και η ψυχοπάθεια μοιάζουν με τους ακόλουθους τρόπους:
- Και οι δύο διαταραχές περιλαμβάνουν έλλειψη ενσυναίσθησης και περιφρόνηση των συναισθημάτων και των δικαιωμάτων των άλλων.
- Και οι δύο διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνουν χειριστική και εκμεταλλευτική συμπεριφορά.
- Και οι δύο διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με παρορμητικότητα και συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου.
- Και οι δύο διαταραχές μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και συχνά να συνυπάρχουν με άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας.
Συμπερασμα
Συμπερασματικά, ο ναρκισσισμός και η ψυχοπάθεια είναι δύο ξεχωριστές διαταραχές προσωπικότητας με μοναδικά χαρακτηριστικά και συμπτώματα. Ενώ και οι δύο διαταραχές περιλαμβάνουν έλλειψη ενσυναίσθησης και μπορεί να συνδέονται με χειριστική συμπεριφορά, ο ναρκισσισμός χαρακτηρίζεται από μια μεγαλειώδη αίσθηση αυτοπεποίθησης και ανάγκη για προσοχή και θαυμασμό, ενώ η ψυχοπάθεια χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενσυναίσθησης, παρορμητισμού και κινδύνου. λαμβάνοντας συμπεριφορά. Τα αίτια και των δύο διαταραχών δεν είναι καλά κατανοητά, αλλά ένας συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών και νευροβιολογικών παραγόντων μπορεί να παίξει ρόλο. Η θεραπεία για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας συνήθως περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, ενώ η θεραπεία για την ψυχοπάθεια είναι συχνά αναποτελεσματική. Και οι δύο διαταραχές μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και μπορεί να σχετίζονται με συνυπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας.
Συχνες ερωτησεις
- Μπορεί να διαγνωστεί ο ναρκισσισμός και η ψυχοπάθεια στα παιδιά;
- Ναι, αν και τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.
- Είναι η ψυχοπάθεια το ίδιο πράγμα με την κοινωνιοπάθεια;
- Όχι, αν και οι όροι μερικές φορές χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, είναι διακριτές διαταραχές προσωπικότητας με διαφορετικά συμπτώματα και χαρακτηριστικά.
- Μπορεί κάποιος να έχει και ναρκισσιστικά και ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά;
- Ναι, είναι πιθανό ένα άτομο να εμφανίσει συμπτώματα και των δύο διαταραχών.
- Μπορεί να θεραπευτεί ο ναρκισσισμός ή η ψυχοπάθεια;
- Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για καμία από τις δύο διαταραχές, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της λειτουργικότητας.
- Τα άτομα με ναρκισσιστικά ή ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά είναι εγγενώς κακά;
- Όχι, τα άτομα με αυτές τις διαταραχές μπορεί να είναι ικανά για θετικές συμπεριφορές και σχέσεις, αλλά τα συμπτώματά τους μπορεί να δυσκολέψουν τη διατήρηση υγιούς λειτουργικότητας και σχέσεων.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφτείτε: https://meandtheothers.gr